SVETLINOVO OLJE |
|||||
|
|
|||||
|
|
|
Svetlin (Oenothera biennis) je trajnica, ki izvira iz Severne Amerike, v 17. stoletju pa so jo prinesli tudi v Evropo. Rastlina običajno doseže višino od 1 do 1,5 m in jo najdemo na bregovih in neobdelanih površinah. Svetlin oplojujejo nočni insekti, njegove zlato rumene cvetove pa lahko opazujemo v poletnih večerih, ki pa ovenijo že pred sončnim vzhodom. Ta rastlina vsebuje številne aktivne snovi, ki imajo izjemen učinek na naše zdravje. Svetlin se v tradicionalni medicini uporablja že stoletja, vendar pa je šele v začetku 20. stoletja postal predmet znanstvenih raziskav. Zaradi njegovih izjemnih učinkov se uporablja v številnih panogah industrije, še zlasti kot prehransko dopolnilo, pa tudi kot sestavina v zdravilih in kozmetičnih preparatih. V nadaljevanju se bomo podrobno seznanili o učinkih uživanja svetlina.
Aktivne snovi
prehranskih dopolnil iz svetlinovega olja, kot na primer CaliViti
izdelek Evening Primrose Oil, se nahajajo v izvlečku zrelih semen te
rastline. Da bi pridobili 1 gram svetlinovega olja, potrebujemo več
tisoč semen, prav zato tudi sodi med najbolj dragocena olja na
svetu. Svetlinovo olje vsebuje VERNON ACID, Linolensko, gama-linolensko
kislino, oleinsko kislino, palminsko kislino in trigliceride, kot
tudi fosfolipide in sterole. Za človeka sta zagotovo najpomembnejša
elementa linolenska in gama-linolenska kislina, ki sodita v skupino
esencialnih maščobnih kislin in ki ju naše telo ne more
sintetizirati. Prav zaradi tega je izjemnega pomena, da zadovoljimo
potrebe po teh dveh elementih in ju dovajamo tudi iz zunanjih virov.
Naša vsakodnevna prehrana vsebuje Linolensko in gama-linolensko
kislino, vendar ne v zadostnih količinah. Ti dve maščobni kislini
sodita v skupino večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki je
izjemnega pomena v prehrani, kot tudi iz fiziološkega vidika.
Medtem, ko je primarna funkcija nasičenih maščobnih kislin
proizvajanje energije/dovajanje energije, pa večkrat-nenasičene
maščobne kisline pomagajo proizvajati hormonom podobne snovi, ter so
ključnega pomena za celice. Gama-linolenska kislina pomaga našemu
telesu proizvajati prostaglandine, ki so hormonom podobne snovi in
so življenjskega pomena, saj podpirajo delovanje vseh sistemov v
našem telesu, vključno z imunskim sistemom, kardiovaskularnim
sistemom sistemom za reprodukcijo, sodelujejo pa tudi pri odzivu
našega telesa na vnetja in bolečine, itd. Gama-linolenska kislina
lahko izboljša stanje epitelija in veznega tkiva in posledično torej
tudi kože nasploh. Rezultat je lepša, čvrstejša in mladostnejša
koža. Linolenska kislina blagodejno vpliva na skupen holesterol, kot
tudi na raven LDL holesterola, uravnava raven trigliceridov, pospeši
krvni pretok in zboljša vaskularni sistem.
OPOZORILO: Uživanje izdelkov, ki vsebujejo svetlinovo olje se ne priporoča bolnikom z epilepsijo. Ena želatinasta kapsula svetlinovega olja Evening Primrose Oil vsebuje 365 mg linolejske kisline in 45 mg gamalinolenske kisline.
Več o svetlinovem olju - vstopi!
|
|||